top of page

KOLON KANSERÄ° TARAMASI

AÄ°LE SAÄžLIÄžI MERKEZÄ°MÄ°ZDE KOLON KANSERÄ° TARAMASI YAPILMAKTADIR. 40-70 YAÅžLARI ARASINDAKÄ° KİŞİLER AÄ°LE SAÄžLIÄžI MERKEZÄ°NE KOLON KANSERÄ° TESTÄ° Ä°ÇÄ°N BAÅžVURABÄ°LÄ°RLER. BU AMAÇLA BAÅžVURAN KİŞİLERE GGK TESTÄ° YAPILMAKTADIR.

GeliÅŸmiÅŸ ülkelerde ciddi morbidite ve mortaliteye yol açan kolorektal kanser, ülkemizde en sık görülen ilk 10 kanser arasında olup önemli bir saÄŸlık sorunudur. Kolon ve rektum çoÄŸunlukla premalign lezyonları barındırır ve nispeten kolay eriÅŸilebilen organlardır. Bu nedenle, kolorektal kanser erken teÅŸhise uygun bir hastalıktır. Kolorektal kanseri geliÅŸmeden önlemek ve erken evrede yakalayabilmek için tarama testleri kullanılmaktadır. Kolorektal kanser tarama yöntemleri, invazif kanser morbiditesi ve mortalitesini azalttığı düÅŸünülen ve bu açıdan etkinliÄŸi kanıtlanmış az sayıdaki yöntemlerdendir. Kalın bağırsağın (kolon ve rektumun) polip ve kanserleri çoÄŸu kez iyice büyüyene kadar belirti vermezler. Tarama programları ile henüz kansere dönüÅŸmemiÅŸ (premalign) adenomatöz polipleri ve erken dönem lokalize kanserleri saptamak ve tedavi etmek mümkündür.

Ülkemizde, bireylerin, bilinen tarama yöntemleri ile kanser taramalarının gerçekleÅŸtirilmesi ve erken teÅŸhis ve etkin tedavilerinin yapılması ile kanser vakalarına baÄŸlı ölümlerde önemli bir oranda azalma saÄŸlanması beklenmektedir. Bu taramaların yapılması için ülke gerçekleri (kültür, alt yapı sorunları ve maliyet) ile uyumlu bilimsel tarama standartlarının belirlenmesi önem arz etmektedir. Bu nedenle en azından risk altındaki grupların taramasının yapılması çok önemlidir.

HEDEF POPÜLASYON VE TARAMA SIKLIÄžI: Ülkemiz koÅŸulları dikkate alındığında gerçekleÅŸtirilebilir hedef,  tüm erkek ve kadınlarda 50 yaşında baÅŸlayan ve 70 yaşında biten toplum tabanlı taramadır (50 ve 70 yaÅŸ dahil edilecek). Taranacak popülasyon, aile hekimlerine kayıtlı bireyler esas alınarak tanımlanmalıdır. Gaitada gizli kan testi geliÅŸtirilecek davet yöntemleriyle her iki yılda bir, kolonoskopi ise her 10 yılda bir tekrarlanır. Son iki Gaitada Gizli Kan testi negatif olan 70 yaşındaki kadın ve erkeklerde tarama kesilmelidir.

 Özel Durumlar

Yüksek Riskli Olgular: Birinci derece akrabalarında kolorektal kanser veya adenomatöz polip, ülseratif kolit, Crohn Hastalığı ya da kalıtsal polipozis veya polipozis dışı sendrom öyküsü olan bireyler.

Bu gruplarda 40 yaşından itibaren tarama prosedürüne baÅŸlanmalıdır.

 

GGK TESTÄ°NÄ°N YAPILMASI: Ücretsiz dağıtılan GGK kiti kiÅŸi tarafından evinde ya da ASM’ de vb. uygulandıktan sonra sadece kit içindeki test kaseti, kasetin verildiÄŸi merkeze 3 gün içerisinde geri getirilir. Kasetlerin geri getirilme iÅŸlemini ASM’lerde ilgili Aile Hekimleri, TSM’lerde ise sorumlu hekimler takip eder.

 

Kolorektal kanser taramaları;

  • 40-70 yaÅŸ aralığındaki erkek ve kadınlarda 2 yılda bir gaitada gizli kan testi yapılması,

  • 50-70 yaÅŸ arasında 10 yılda bir Kolonoskopi yapılmaktadır.

bottom of page