top of page

AKILCI Ä°LAÇ KULLANIMI ÇALIÅžMALARI KAPSAMINDA Ä°L SAÄžLIK MÜDÜRLÜÄžÜ, BÄ°ZLERÄ° TEÅžEKKÜR TÖRENÄ° Ä°LE ONURLANDIRDI.

Kocaeli ValiliÄŸi Akçakoca toplantı salonunda gerçekleÅŸen belge takdim törenine Ä°l SaÄŸlık Müdürü Op. Dr. Åženol Ergüney, KOÜ DiÅŸ HekimliÄŸi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emre Özel, BaÅŸkanlar Uz. Dr. Mürsel Durmaz, Dr. Faruk Demirhan, Op. Dr. Onursal Varlıklı, Op. Dr. M.CoÅŸkun Güler, Dr. Arzu Aşı, BaÅŸkan Yardımcıları, Ä°lçe SaÄŸlık Müdürleri, Ä°limizde bulunan Kamu Hastanelerinin BaÅŸhekimleri, KOÜ Tıp Fakültesinde görevli akademisyenler, aile hekimleri ve saÄŸlık çalışanları katılım saÄŸladılar.

Törende Ä°l SaÄŸlık Müdürü Op. Dr. Åženol Ergüney tarafından eÄŸitimlerde görevli KOÜ Tıp Fakültesi Çocuk SaÄŸlığı ve Hastalıkları A.B.D. ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Emin Sami Arısoy  ve  ilimizde en az antibiyotik reçete eden aile hekimlerine teÅŸekkür belgesi takdim edildi.

​

AKILCI Ä°LAÇ KULLANIMI

Tüm dünyada olduÄŸu gibi ülkemizde de yanlış ve gereksiz ilaç kullanımı halk saÄŸlığını etkileyen ciddi bir sorundur.Akılcı olmayan ilaç kullanımı hastaların tedaviye uyumunun azalmasına, ilaç etkileÅŸimlerine, bazı ilaçlara karşı direnç geliÅŸmesine, hastalıkların tekrarlamasına ya da uzamasına, tedavi maliyetlerinin artmasına neden olmaktadır.

​

Ä°LÄ°MÄ°ZDE “AKILCI Ä°LAÇ” ÇALIÅžMALARI

Türkiye Ä°laç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Akılcı Ä°laç Kullanımı Daire BaÅŸkanlığı’nın talimatı ile Kocaeli Ä°l SaÄŸlık MüdürlüÄŸü SaÄŸlık Hizmetleri/Ä°laç ve Tıbbi Cihaz BaÅŸkanlığı koordinasyonunda “Akılcı Ä°laç Kullanımı Ä°l KoordinatörlüÄŸü” oluÅŸturuldu.

Akılcı Ä°laç Kullanımı il temsilcileri düzenli aralıklarla bir araya gelerek, ilimizde kamu ve özel birinci-ikinci ve üçüncü basamakta çalışan tüm hekimlere ait Reçete Bilgi Sistemi (RBS) verilerini deÄŸerlendirmekte ve ilimizde antibiyotik kullanım oranlarını düÅŸürmek için çalışmalar yürütmektedir.

​

ÖNEMLÄ° BÄ°LGÄ°LER

Asm’ye gelirken unutmayın

​

Aile SaÄŸlığı Merkezimize gelirken yanınızda T.C kimlik numarasının yazılı olduÄŸu nüfus cüzdanınızı, ehliyetinizi veya Pasaportunuzu mutlaka getiriniz.

.

Tedavinizin eksiksiz saÄŸlanabilmesi için evde kullandığınız ilaçlarınızı veya ilaç isimlerini yanınızda getirmeyi unutmayınız.

Reçeteli ilaçlarınızın yanı sıra kullandığınız vitaminler, aspirin ve bitki tedavilerini de getirmeyi, hekiminiz talep ettiyse, ilgili röntgen, tetkik sonuçları ya da raporlarınızı da mutlaka beraberinizde bulundurmanızda fayda olacaktır.

​

ASM ye geldiÄŸinizde sıramatikten kimlik numaranızla sıra alabilir veya size yardımcı olması için danışmadaki görevli personelle iletiÅŸim kurabilirsiniz.

KAN ALMA Ä°ÅžLEMLERÄ° HAKKINDA ÖNEMLÄ° BÄ°LGÄ°LER

​

Numune alımı için standart ÅŸartlar oluÅŸturulsa dahi bazı kan deÄŸerleri gün içinde farklılık gösterebilir (glukoz,Ca,Ä°nsülin gibi). Bu farklılıklar yüzünden kan alma iÅŸlemi sabah 9:00-10:00 saatleri arasında (10-12 saatlik açlık sonrası) yapılmalıdır.

​

*Yatarak/oturarak ve ayakta olma pozisyonuna baÄŸlı olarak önemli derecede damarlardan hücreler arasına vücut

sıvısı geçiÅŸi olur. Ayakta duran kiÅŸilerde kan hacminde %10 azalma olur.

 

Oturarak/yatarak ve ayakta kan alma sonuçları arasında % 10-15 fark vardır. otururken kan alınır

​

*Egzersizden en çok biyokimya parametreleri etkilenir.(CK,GLU,KRE,ALB,PROTEÄ°N,Na,K,Ca,AST,LH,ÜRE,LÖKOSÄ°T,HCT,HGB) Kan almadan önce yorgun olunmamalı efor harcanmamış olmalıdır.

​

*Alınan örnekler bekletilmeden, santrifüj edilerek numune taşıma kabı içinde bu konuda eÄŸitim almış numune transferi yapacak personelle ilgili laboratuvar birimine gönderilir.

​

laboratuvar sonuçları ilgili laboratuvar tarafından sisteme girildikten sonra sonuçlara internet üzerinden ulaşılabilir.

Öncelikli Hastalar

​

SaÄŸlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel MüdürlüÄŸü 2010/73 sayılı genelge gereÄŸince Polikliniklerde sırası ile

​

1.Acil Vakalar (ani geliÅŸen hastalık, kaza, yaralanma vb durumlar ile ivedili tıbbi müdahale yapılması gerektiÄŸini hekim tarafından karar verilen hastalıklar),

​

2.Ağır özürlü raporu bulunan engelliler,

​

3.Hamileler,

​

4.65 YaÅŸ üstü yaÅŸlılar,

​

5.Yedi (7) yaşından küçük çocuklar,

​

6.Harp ve vazife ÅŸehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler,

​

Genel hizmeti aksatmayacak ÅŸekilde her poliklinikte öncelik hakkı tanınmaktadır.

BÄ°LGÄ°LENDÄ°RME

Doktorun bir hastayı görmeden, muayene etmeden raporlu bile olsa ilaç yazması, muayene kaydı oluÅŸturması, belge düzenlemesi suçtur. ilgili kanun maddeleri ile görevi kötüye kullanma ve belgede sahtecilik yapmak suçlaması ile davalara konu edilir. Bunu talep etmek ve bu konuda ısrarcı davranarak doktoru zorlamak da suçtur. Kanunlara uygun davranmak vatandaÅŸlık görevidir. lütfen ısrarcı olmayınız.

​

ÇenedaÄŸ Aile SaÄŸlığı Merkezi hekimlerimizin planlanmış kurum dışı mesai görevleri bulunmamaktadır. Tarafımızdan hasta ziyareti yapılmamaktadır. 


Evde bakım gören yatalak hastalar için evde bakım hizmeti kurulmuÅŸtur. 444 38 33 telefon numarası ile EVDE BAKIM HÄ°ZMETLERÄ° aranır. Evde o hastaların muayenesi EVDE BAKIM HÄ°ZMETLERÄ° tarafından yapılır, sonrasında gerekli ilaçları yazılır. 

 

bottom of page